si cantek & kachak ;)

Saturday, December 25, 2010

sunday night cooking

assalamualaikum.

tajuk entri dah macam rancangan masak-masak kat asian food channel la pulak kan. padahal masak nye tah ape-ape je, actually aku try masak spegeti tanpa menggunakan daging lembu, dan ditukarkan dengan bebola daging ayam rumah buat(home made) saje, cara-caranya ; daging ayam blend, tepung, garam, serbuk lada hitam digaul rata dan cedok dengan sudu letak dalam air mendidih, senang bhai..

nampak macam bebola tak? boleh la kan ;)
and then, bawang besar potong dadu tak dadu jugak la, bawang putih hancur(guna lah pape cara untuk hancur kan, terpulang pada kalian), carrot potong ikot kekreatifan kalian jugak. nak tambah sayur lain pun okay, tapi tayah sarat sangat la kan.

asal boleh je aku potong sebenarnye, tapi bawang putih tu memang hancur benaran okay!
lepas da siap potong potong potong bahan tu, panaskan kuali dengan minyak, lebih elok minyak zaitun ye para penjaga kesihatan sekalian. ape lagi campak, campak dan campak la bahan-bahan dalam kuali atau periuk...



hah, lupa pulak nak sebut bahan-bahan lain, antaranya, pes tomato dalam tin, air(bekas rebus bebola ayam lebih elok) dan sedikit serbuk lada hitam dimasukkan dalam tumisan...

seperti selalu(selalu kot), persembahan perlu dinaiktaraf lagi..
so, rasanye tak pedas, kalau nak pedas tambah la cili padi ke, kan? aku buat ni bukan untuk aku sorang, untuk anak-anak buah aku sekali(2 orang je yang ade ni). so agak muak la kan, tekak asia la katakan(ceh, nak asia je) mesti la nak pedas-pedas, kalau boleh pedas sampai kene buasir kannn? teheee..

p/s ; blend ayam jangan lumat-lumat, sumpah muak nanti! renung renungkan dan selamat mencuba ;)

5 comments: